Home > BUPsy (NL) > Nieuws in de kijker > Oproep tot bijdragen ! 18-19 september 2018 : Vlaams Geestelijke (...)

Oproep tot bijdragen ! 18-19 september 2018 : Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres

18 en 19 september 2018
Antwerpen, Wilrijk - Campus Drie Eiken

Allemaal anders

OPROEP BIJDRAGEN


Klik hier voor praktische informatie rond de organisatie en de bijdragevoorstellen.

Diversiteit vormt de basis van het leven. En tegelijk confronteert de werkelijkheid van elke dag ons met zorgwekkende ontwikkelingen. Wie niet samenvalt met of aanleunt tegen starre maatschappelijke normen, roept angst en afstand op, en valt vaak uit de boot.

Bestaat dit schisma ook in de geestelijke gezondheidszorg ? Of hanteren we daar nog rigoureus de veronderstelde politieke correctheid ? Concepten als therapie op maat, tolerantie en acceptatie binnen de therapeutische relatie, gepersonaliseerde farmacotherapie, transculturele zorg, genderspecifieke behandelaanpak en levensfase benadering suggereren dat veel hulpverleners zich inderdaad inzetten zonder oogkleppen. Toch blijven een heleboel vragen onbeantwoord. Is het bijvoorbeeld nuttig om de zorg te organiseren in functie van een specifieke pathologie ? Of per leeftijdsgroep ? Kunnen we louter symptomen behandelen, zonder te weten waar mensen vandaan komen, wat hun geschiedenis is, hoe hun identiteit is gevormd ? Is het onmogelijk om mensen in een ziekenhuis te helpen omdat ze dakloos zijn ? Het zijn boeiende kwesties die onze grootste aandacht verdienen.

We kunnen J.F. Kennedy parafraseren, die in 1963 diversiteit ter sprake bracht in een
lezing over wereldvrede : ‘Bestaande onderlinge verschillen uitwissen lukt niet, en is ook niet de bedoeling. Maar we kunnen wel proberen diversiteit veilig te stellen, te omarmen.’ Meer dan een halve eeuw later, willen we met het negende Vlaamse Geestelijke Gezondheidscongres deze visionaire ambitie voor de vloer van de geestelijke gezondheidszorg centraal stellen. Allemaal anders klinkt als centrale thema uitnodigend, maar ook een beetje uitdagend.

Met hartelijke groeten,

dr. Kirsten Catthoor | wetenschappelijk secretaris VVP
prof. dr. Frieda Matthys | voorzitter VVP
Jan Van Speybroeck | directeur VVGG
Namens het organisatiecomité


UPPsy (FR) BUPsy (NL)

UPPsy - Union Professionnelle des Psychologues / BUPsy - Beroeps Unie van Psychologen

© UPPsy 2017 | Admin

Réalisation : Parcours sprl

Uppy-Bupsy FacebookUppy-Bupsy TwitterUppy-Bupsy Linkedin