Beste leden,
Met de zomervakantie voor de deur willen wij u graag nog informeren over enkele initiatieven die nauw aanleunen bij thema’s waar wij het vaak over hebben : het beroepsgeheim en het delen van informatie. Het delen van vertrouwelijke informatie De recente richtlijn van de Psychologencommissie, over het delen van vertrouwelijke informatie, sluit nauw aan bij de verheldering die door Loes Salomez werd gegeven wat betreft de wetgeving terzake. De psycholoog blijft gebonden door het beroepsgeheim, niet alleen uit respect voor de privacy van de cliënt, maar ook om de samenleving in het algemeen te beschermen. Immers, het is voor ons beroep essentieel om de mogelijkheid te vrijwaren dat de cliënt ongehinderd kan spreken over zijn vragen en problemen. Als cliënten er niet langer van overtuigd zijn dat dit kan, kan hen dit belemmeren om de stap naar de hulpverlening te zetten.
Meer en meer zijn er auteurs die, vanuit de “empowerment of the patient”, veronderstellen dat de cliënt zelf het beslissingsrecht krijgt over het delen van informatie. Wij benadrukken de regel dat de psycholoog nooit verplicht kan worden om een verslag op te maken voor een derde partij, ook niet wanneer de cliënt erom vraagt, en dat cliënt noch psycholoog hiervoor onder druk mogen worden gezet.
Psychologen die bewoners van asielcentra begeleiden, worden al zeker vaak om verslagen gevraagd. Voor hen kwamen er bijkomende richtlijnen van het Commissariaat, waar de vraag wie de psycholoog het recht kan geven om informatie te delen, heel scherp naar voor komt. Waar de cliënt inderdaad, volgens het principe van de “empowerment of the patient”, het recht heeft om informatie op te vragen, is het nog maar de vraag of dit in deze gevallen niet quasi altijd gebeurt in het kader van een asielprocedure en dus weinig uitstaans heeft met de kwaliteit of de continuïteit van de behandeling. Dat die informatie ook daar vertrouwelijk wordt behandeld, zoals het CVGS ons geruststelt, betekent niet dat er voldaan is aan het principe van het gedeelde beroepsgeheim. Het blijft dus goed nadenken of en hoe verslagen worden opgemaakt, ook in deze gevallen. De nieuwe wetgeving en de klinische praktijk : wetenschappelijk onderzoek Onze berichten hadden het tot nog toe over de verandering in de wetgeving en de gevolgen voor onze psychologische praktijk. Wij zijn verheugd om dit keer het nieuws te melden van twee wetenschappelijke projecten die daar precies mee te maken hebben.
Jochem Willemsen en zijn team voeren onderzoek uit inzake het delen van vertrouwelijke informatie, zoals dat vandaag gebeurt tussen collega’s onderling. Het onderzoek richt zich tot alle psychologen, in de twee landstalen, met focus op de periode vanaf 2022, omdat toen de Kwaliteitswet in werking is getreden. Wij moedigen onze collega’s graag aan om hieraan deel te nemen ; bericht volgt zodra dat kan. Het onderzoek van Tom Goffin, professor gezondheidsrecht, over de gevolgen van de Patiëntenrechtenwet sluit aan bij ons laatste webinar over de vernieuwing van die wet en geeft ons de mogelijkheid om onze bezorgdheden te delen met de wetgever. Doel van het onderzoek is om enerzijds scherp te stellen welke problemen kwetsbare patiëntengroepen/verzorgers van kwetsbare patiëntengroepen op het terrein ondervinden in de toepassing van de in de wet van 22 augustus 2002 beschreven (en recent gewijzigde) rechten van de patiënt, en anderzijds om concrete aanbevelingen te formuleren om te remediëren aan de in het eerste deel vastgestelde problemen. Er wordt onderscheid gemaakt, in het project, tussen drie kwetsbare patiëntengroepen, met elk een vragenlijst terzake : · Minderjarige patiënten, kwetsbaar omwille van hun leeftijd · Patiënten met een geestelijke gezondheidsproblematiek, kwetsbaar omwille van hun complexe gezondheidstoestand · Personen die het slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld, kwetsbaar omwille van het seksueel geweldincident waarvoor zij specifieke gezondheidszorg behoeven Opnieuw hopen we dat onze collega’s de tijd zullen nemen om de enquête in te vullen, zodat de wetgever inzicht krijgt in de bestaande problematieken en knelpunten. Verspreiden naar andere collega’s mag, graag zelfs. |