Modernisering Wet op de Patiëntenrechten
Minister Vandenbroucke bericht ons over plannen om de Wet op de Patiëntenrechten, die ondertussen al 20 jaar bestaat, te hervormen.
Minister Vandenbroucke bericht ons over plannen om de Wet op de Patiëntenrechten, die ondertussen al 20 jaar bestaat, te hervormen.
Een persbericht van onze minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke bericht over de hervorming van de kwaliteitswet, met name inzake de Federale Toezichtscommissie. Deze commissie, gepland door zijn voorganger Maggie Deblock, moet de bevoegdheden overnemen van de Provinciale Geneeskundige Commissies.
Gezien de klinisch psycholoog ondertussen een gezondheidszorgberoep is geworden, is hij of zij ook onderworpen aan de Wet inzake de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg . Die wet zou aanvankelijk in voege gaan op 1 juli 2020. Later kwam het bericht dat die datum was uitgesteld tot 1 juli 2021. Nu echter vernemen we dat sommige bepalingen van de wet dan toch weer vroeger in voege zouden treden, met name op 1 januari 2021.
Normaal zou de Wet inzake de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg (kortweg de kwaliteitswet) op 1 juli 2021 in werking treden. Deze wet is van toepassing voor alle gezondheidszorgberoepen, dus ook voor de klinisch psychologen. Psychotherapeuten – niet WUG vallen hier strict gezien niet onder, maar onrechtstreeks zou deze wet via toepassing van het zorgvuldigheidsprincipe toch ook wel op hen van toepassing zijn.
Op 09/10/2020 diende Valerie Van Peet een wetsvoorstel in tot wijziging van het Strafwetboek wat betreft de aangifteplicht van bepaalde misdrijven gepleegd op minderjarigen of kwetsbare personen.
Ellen Van Ermen en Herman Nijs over de Wet De Block die de Geestelijke Gezondheidszorgberoepen regelt.
Dixit Maggie De Block
Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid
of kortweg : de Wet De Block, die de wereld van de geestelijke gezondheidszorg nu verdeelt in WUG’GERS en NIET-WUG’GERS of LEPSS en NON-LEPSS.