Transcript van Mileen Janssens : de getuigenis van Fabrice Luchini

Getuigenis van acteur Fabrice Luchini over zijn eigen psychoanalytische kuur.

Fabrice Luchini is een Franse acteur die verschillende prijzen won voor Beste Acteur.
In een onderhoud met het publiek wordt hem de vraag gesteld wat de psychoanalyse voor hem is.

Met dank aan Mileen Janssens voor het Nederlands transcript !

Luchini :

“De psychoanalyse verricht geen mirakels. Als je middelmatig, kleingeestig, seksueel onopvallend bent zal de psychoanalyse daar niet veel aan veranderen.

De waarde van de psychoanalyse bestaat er in dat je, naarmate je erin slaagt je angsten over te dragen op iemand die betaald wordt om te luisteren, toegankelijker wordt voor je omgeving. Je gaat in je analyse aan de slag met jezelf en dat leidt ertoe dat je ervan afziet de ander in een positie van toeschouwer te manoeuvreren.

Je ontdekt er het mirakel van Levinas, dat de ander er niet is om van je te houden of om dank zij jou een subject te worden, maar dat hij er enkel en alleen is omwille van zichzelf.

De hystericus, de verleider, de spreker, de theatermens, de politicus delen met elkaar de gave dat ze de ander zover kunnen drijven dat ze alleen nog maar aandacht voor hem hebben.

De psychanalyse helpt om je te ontdoen van zo’n neurotische manipulaties en om de ander te laten zijn wat hij is en om hem zo weinig mogelijk lastig te vallen. Voor mij was het een scholing in alteriteit.

Vroeger was ik iemand die veel plaats innam. Natuurlijk sta ik hier ook op het toneel, en krijg ik alle aandacht. Je zou kunnen zeggen dat er dus weinig verschil is. Maar het is niet hetzelfde. Ik ben niet de hele dag zoals ik hier op het podium ben. Als ik thuiskom, ben ik compleet normaal. Ik kijk naar populaire t.v.programma’s, ik laat de hond uit … dat haalt de voorpagina’s nooit ! De psychoanalyse is dus geen wondermiddel, maar ze maakt het mogelijk om de hinderlijke gekte te verzachten , om volwassener, meer verantwoordelijk te worden. In de verhouding met de ander krijg je meer aandacht voor de ander, wordt de ander niet meer gereduceerd tot degene die we ons willen toeëigenen.”

Connecteer

Nieuwsbrief

Inschrijven op de nieuwsbrief is enkel mogelijk voor actieve leden. Log eerst in.